Over basgitaarles

De bassist is samen met de drummer de motor van de band en heeft een heel andere functie dan de gitarist. Wij geven les op de basgitaar in alle stijlen van Rock tot Reggae tot Funk tot Jazz. Wij kunnen bassisten opleiden vanaf het begin tot aan het toelatingsexamen voor het conservatorium. In de basgitaarles wordt aandacht besteed aan de verschillende linker- en rechterhandtechnieken, walking bass, slap-techniek, accoorden theorie, het programmeren van een drumtrack op de computer, geluidsafstelling enz. De gitaarlessen worden gegeven op een centrale locatie in Assen. Voor meer informatie, bekijk de algemene gitaarles pagina.

Over de basgitaar

In de jaren 30 van de vorige eeuw is al geexperimenteerd met het versterken van contrabassen en basgitaren, maar in 1952 veranderde alles met de komst van de Fender Precision Bass. (P-Bass). Die dankt zijnt naam aan de frets die op de hals zitten. Dat is bij de tot dan toe gangbare contrabass niet het geval. Met frets is het veel makkelijker om noten precies zuiver te spelen. Gibson volgde met de EB 1, een model dat later als basis diende voor de Hofner vioolbas, bekend geworden door Beatle Paul McCartny. Later in 1960 komt Fender met de Jazz Bass (J-Bass), wat een erg populair instrument wordt onder popmusici.

Het geluid van de basgitaar is heel bepalend geweest voor de ontwikkeling van de popmuziek, veel stijlen zouden nooit hebben bestaan als er geen basgitaar was geweest. Belangrijke bassisten uit de pop-geschiedenis zijn bijvoorbeeld James Jameson (die zowat alle Motown hits in speelde), Jack Bruce van the Cream (waarin ook Eric Clapton speelde), hij staat bekend een van de pioniers die de bas een gezicht gaf.

In de jaren 80 wordt via de funk-muziek het zg. slappen (engels, spreek uit “sleppen”) populair. Mark King van lLevel 42 is bekend geworden met de deze stijl. Pionier op dit gebied is Louis Johnson, zoek hem maar eens op op Youtube. Een bassist die alle stijlen rock en funk combineert is Flea van de Red Hot Chili Peppers. Luister naar hem en je krijg meteen zin om basgitaar te gaan spelen. Je kan je aanmelden voor basgitaarles via het inschrijfformulier